Понеделник, 02 Март 2020 09:37

Празнични прояви на 3 март в Търговище

Оценете
(1 глас)

С молебен за здраве и благоденствие на българския народ ще започнат честванията, организирани от Община Търговище, по случай Националния празник на Република България, 3 март. Той ще бъде отслужен в 10.00 часа в храм „Св. Йоан Рилски“.

В 10.30 часа на площад „Свобода” ще се състои ритуалът за издигане на националния флаг. Ще участват и Фанфарният оркестър на I ОУ „Христо Ботев“, Духовият оркестър към Общината и Мажоретният състав към Центъра за младежки дейности и инициативи.

 В 10.45 часа от площад „Свобода“ ще потегли празнично шествие до паметника на българо-руската дружба. Там възпитаници на I ОУ „Христо Ботев“ ще изнесат музикално-поетичната композиция „В паметта на поколенията“, след което ще се състои и ритуалът за поднасяне на венци и цветя.

На 3 март Търговище ще се включи и в инициативата „Пробуждане с хоро“ на „Сдружение Азбукари“ и Единение „Българи за България“. В 12.00 часа, на централния площад, местни клубове по народни танци ще извият голямо хоро – символ на единението и българския дух. Ще участват клубовете „Дръж се, земльо!“ и  „Джумалийци“, младежката формация към Ансамбъл „Мизия“, детски фолклорен ансамбъл „Шарено герданче“, детска фолклорна школа „Търговище“ към Обединения детски комплекс, танцова школа „Рождество Христово“ и фолклорният състав към III ОУ „П. Р. Славейков“.

Честванията ще приключат в 19.00 часа, с празнична заря на площад „Свобода“.

В деня на Националния празник на България, от 9.30 до 13.00 ч. ще бъде отворено за безплатни посещения Славейковото училище, съобщиха от музея.

Там може да се види изложбата „Когато се раждаше свободата”. Тя е експонирана специално за празника и представя ценности от музейния фонд, свързани с Руско-турската освободителна война (1877-1878) и Освобождението на нашия град. Показани са: знаковото знаме на Българската земска войска, реликви от някогашното руско военно гробище, образи и отличия на местни опълченци, оръжие. Изложбата ще остане до 6 март т.г.

 Всеки посетител на музея в празничния ден ще получи малко българско знаме.

Прочетена 1557 пъти

facebook coment