Вторник, 11 Февруари 2020 15:56

Цената на водата в Търговище ясна на 28 февруари

Оценете
(2 гласа)

Комисията за енергийно и водно регулиране проведе днес обществено обсъждане за поскъпване цената на водата в област Търговище. Предложението на ВиК дружеството е един кубик вода от 2,64 да стане 3,20 лв. с ДДС.

Цената на водата за битовите потребители в Търговищко не е променяна от 2015 година. Според доклад на местното ВиК дружество, новата цена трябва да покрие част от инвестициите и разходите по присъединяването към водоснабдителното предприятие на общините Попово и Опака.

След сигнал на жителите на Търговище, Попово, Опака, Омуртаг и Антоново до бившия омбудсман Мая Манолова, днес тя участва в общественото обсъждане. Настоя да се отмени поскъпването на водата за област Търговище и да не се приема от КЕВР предложеният от ВиК-Търговище бизнес план.

Според нея има редица неясноти, като например защо в доклада на КЕВР относно приемането на бизнес-плана е вписана цена от 3,20 лева на кубик с ДДС, докато в протокола на Водната асоциация за Област Търговище е обсъждана нова цена на водата от 3,26 лв. на кубик.

Манолова попита още защо въпреки предвидените 25 % ръст на разходите за заплати във ВиК-Търговище, увеличението им е само с 2 % и това означава ли, че са увеличени заплатите само на ръководството. Според нея няма отговор и на въпроса защо, въпреки че Попово и Опака с около 30 хил. потребители се присъединяват към ВиК – Търговище от 2019 г., доставеното количество вода до потребителите в бизнес плана за 2020 г. и 2021 г. остава почти същото като през 2015 г.

На 28 февруари КЕВР на закрито свое заседание ще вземе окончателно решение за цената на водата в Търговище и областта. Ако бъде одобрена, новата по-висока цена на водата трябва да влезе в сила от 1 март. Така областта ще се нареди сред 12-те, в които цената на кубик вода надхвърля 3 лева. 

Прочетена 1713 пъти

facebook coment