Сряда, 29 Януари 2020 12:13

Видео: 142 години свободно Търговище

Оценете
(1 глас)

С празнично шествие от пл. "Свобода“ започнаха проявите, организирани от Община Търговище, посветени на 142 години от освобождението на града.

То се отправи до паметника на генерал Ернрот и „Морената” в квартал „Вароша”, където официалните лица и десетки граждани положиха венци и цветя. Панихида за загиналите за свободата на града ни беше отслужена в храм „Св. Успение на Пресвета Богородица“.

„Нека днес не разглеждаме тази изстрадана и извоювана от предците ни свобода като нещо, което ни се дължи. Нека ежедневно бъдем нейни застъпници, вместо странични наблюдатели. Да работим за това, всеки ден в обществото ни да се чува: Свобода, Равнопоставеност.”, заяви в словото си кметът д-р Дарин Димитров.

Генералният консул на Руската федерация в Русе Андрей Громов каза, че много се радва, че всяка година се празнува тази свещена за града дата, за да се съхрани паметта за великите събития от миналото.

Честванията уважиха представители на местната и държавна власт, както и десетки граждани. Край Морената през деня е разположен и музей на открито, който показва оръжия, модел на полева болница и др.

Проявите продължават вечерта с музикална постановка в Младежкия дом.

Ще има и празнична заря.

Прочетена 841 пъти

facebook coment