Печат на тази страница
Понеделник, 09 Декември 2019 13:01

Планират 5 млн.лв. за чистотата на Търговище

Оценете
(1 глас)
Планират 5 млн.лв. за чистотата на Търговище Сн. архив

Малко над 5 млн. лв. е план-сметката на Община Търговище за разходи за хигиенизиране и чистота за 2020 г. Сумата е определена на база 80% събираемост на таксата за битови отпадъци, която няма да се повишава през идната година, информират от общинската администрация.

Над 2 млн. лв. в план-сметката са планирани за почистване на уличните платна, площадите, алеите, парковете и други територии за обществено ползване. 643 хил. лв. от тях са за поддръжка на паркове и тревни площи и извозване на растителни отпадъци до площадката за компостиране. 195 хил. лв. са предвидени за закупуване на специализиран автомобил за снегопочистване и кастрене на храсти и клони в близост до уличните платна. Планират се и средства за закупуване на съдове за битови отпадъци тип „Бобър“, кошчета, ремонт и подмяна на дъждоприемни шахти, миене и оросяване на улици и други.

Други 2 млн. лв. са разчетени за поддръжка, експлоатация, закриване и мониторинг на депото за битови отпадъци до село Пайдушко, което е с изчерпан капацитет. По тази причина отпадъците от общината ще продължат да се транспортират до регионалното депо в шуменския квартал Дивдядово.

Община Търговище проведе обществена поръчка за избор на изпълнител за изграждане на втора клетка на сметището. Предстои сключване на договор, изпълнението по който ще започне след осигуряване на необходимите за целта близо 7 млн. лв.

План-сметката ще бъде внесена за разглеждане от Общинския съвет на предстоящата сесия. Тя ще се състои на 13 декември, от 10.00 часа в зала „Христо Самсаров“ на Община Търговище.

Прочетена 797 пъти