Сряда, 14 Август 2019 14:03

Видео: Премиерът Борисов посети Шишеджам

Оценете
(2 гласа)

Поели сме ангажимент и ще помогнем на общината да се реновира пътната инфраструктура до завода на „Тракия Глас България ЕАД“. Това заяви днес при посещението си в Търговище министър-председателят Бойко Борисов. От клип във Фейсбук страницата му става ясно, че шофира сам джипа си, а в него се возят кметът на Търговище Дарин Димитров и финансовият министър Владислав Горанов.

Те слязоха да разгледат част от производствените мощност на един от най-големите инвеститори не само в Търговище, но и в България.

„Спомням си, че поех ангажимент за пътя като идвах на откриването на първия завод, ама тогава не ми се виждахте толкова сериозни“, каза премиерът в типичния си стил на обущане, потупвайки по рамото един от шефовете на холдинга. Ще вземем правителствено решение и ще окажем подкрепа, категоричен беше Борисов.

Извеждащият път от предприятието е изключително важен, тъй като по него ежедневно преминават тировете, изнасящи стока.

Кметът на Търговище отбеляза, че наличието на такова голямо производство оказва благоприятно влияние за развитието на Търговище. Те внасят такса смет и данък сгради в местната хазна.

През 2004 г. турският холдинг „Шишеджам“ инвестира в Търговище и полага основите на заводите за плоско стъкло, домакинско стъкло и автомобилно стъкло. Заводът за домакинско стъкло започна производството си през 2005 г. Следващата година бяха въведени в експлоатация първата флоатна линия за плоско стъкло и линията за производство на огледала. През 2010 г. групата стартира своя завод за автомобилно стъкло. Три години по-късно започна производството на стъкла с енергоспестяващо покритие и ламинирани стъкла. Заводът за плоско стъкло в България има годишен производствен капацитет от 470 хиляди тона, 7,5 милиона квадратни метра стъкло с покритие, 3,5 милиона квадратни метра огледала, 1 милион квадратни метра ламинирано стъкло, 2,2 милиона квадратни метра автомобилно стъкло и 2,8 милиона квадратни метра стъкло за бяла техника, а производствените мощности на двете пещи за домакинско стъкло – възлизат на 100 хил. тона стъкло. По-голямата част от продукцията на плоско стъкло, домакинско стъкло и автомобилно стъкло се изнася за Европа. Общите инвестиции, направени в България са 600 милиона евро. В пеща за плоско стъкло, която беше реновирана това лято са инвестирани 42 млн. евро. Фабриката осигурява заетост на 3250 души.

Прочетена 3710 пъти

facebook coment