Печат на тази страница
Понеделник, 29 Юли 2019 15:18

Драката: 8 тона боклук за два дни от незаконното сметище

Оценете
(1 глас)

8 тона отпадъци са извозили от нерегламентираното сметище в местността „Драката“ от Общинското БКС. Те са били натрупани само за два дни, тъй като предшния боклук е бил изхвърлен на 26 юли т.г., съобщават от местната управа.

Сред тях освен битови, е имало и строителни, едрогабаритни отпадъци и електрическо оборудване, които по закон трябва да се изхвърлят от специализирани фирми. Администрацията има сключени договори за извозване на едрогабаритни и опасни отпадъци, електрическо и електронно оборудване. Списък с площадките и реда за предаването на отпадъците е публикуван в сайта на Общината, на адрес:https://www.targovishte.bg/index.php?nav=222. Община Търговище осигурява безплатно извозване на строително отпадъци до 1 кубик.

Незаконното бунище в т. нар. вилна зона „Драката“ създава проблеми от години. То се намират в земеделски земи, които са извън регулация и според общинската заповед за сметосъбиране боклукът се извозва веднъж седмично. Заради огромните камари трупани от недобросъвестни стопани се налаго по-честто изхвърляне на отпадъците.

Годишно, за имотите в тези зони се плаща такса от 6 стотинки до 9 лв. В същото време, за извозването на отпадъците от един 4-кубиков контейнер, каквито са разположени в „Драката“, са необходими 2508 лв. на година, уточняват от Община Търговище.

От там апелират хората към отговорно отношение и спазване на общинските наредби. БКС ще продължи да се грижи за своевременното извозване на отпадъците от „Драката“, но е невъзможно предприятието да почиства нерегламентирани сметища по няколко пъти в седмицата. Това е и един непредвиден разход в общинския бюджет, който се плаща от всички граждани.

Прочетена 1392 пъти