Четвъртък, 25 Юли 2019 12:50

Утре изтича срокът за доброволно умъртвяване на свинете в Търговищко. Достъпът до ДЛС в Попово е забранен

Оценете
(2 гласа)

На 26 юли т.г. изтича крайният срок, в който стопаните на домашни свине в населените места на общините Търговище, Попово и Опака трябва доброволно да заколят животните си зарада плъзналата африканска чума. Това гласи заповед на областния управител Митко Стайков, който вчера отново свика заседание на Областната епизоотична комисия.

Там представители на ОДБХ - Търговище са докладвали, че в 10 км. наблюдавана зона от обявеното огнище в кв. Въбел са взети кръвни проби на всички намерени 28 бр. свине. Изпратена е и проба от диво прасе от територията на община Омуртаг, но все още няма резултати. На стопаните е обяснено, че клането трябва да става при възможност с най-малко разпръскване на кръв, а мястото да се обеззарази.

Според заповедта след този срок ще се пристъпи към хуманното им умъртвяване.

Забрана за достъп и движение на хора и превозни средства до горски територии в Държавното ловно стопанство "Черни Лом" в гр.Попово е въведена тези дни от Регионалната дирекция по горите в Шумен. Разрешено е само преминававането на служебни коли на полиция, пожарна, горски и санитарни власти.

От там са изпратени 21 проби от диви прасета, чийто резултати също се очакват.

Подговят се и 19 информационни табели за АЧС, които ще се поставят по републиканската пътна мрежа в област Търговище.

Прочетена 1539 пъти

facebook coment