Четвъртък, 18 Юли 2019 08:06

Принудителна "свинска Коледа" посред лято в Търговищко заради африканската чума

Оценете
(2 гласа)

Масово клане на домашни прасета започва по селата в Търговищко. Кметове звънят и обхождат къщите на хората с горещата препоръка частните стопани на домашни животинки да организират „Коледа посред лято”, научи "Търговище ТВ".

Съветът е месото да се прибира във фризера, за да не се стигне до принудително умъртвяване на прасетата заради констатираното вчера огнище на Африканска чума в домашни и диви свине в област Търговище. Повечето от хората осъзнават голямата опасност и ще се заемат с неприятната задача да колят прасе в горещините, други обаче се вайкат, тъй като животинките все още не са угоени и тежат по 50-60 кг. Работодатели - фермери са наложили и забрана работниците да внасят месо за консумация по работните си места.

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) потвърди, че заразата е плъзнала от стопанство в търговищкия квартал „Въбел”, в което се отглеждат 12 нерегистрирани свине. Огнището е установено в рамките на пасивното наблюдение в резултат от постъпили в ОДБХ към БАБХ уведомления за заболеваемост при домашните свине.

В землището на ДЛС „Черни Лом“, в поповското село Еленово е установен и случай на Африканска чума при диво прасе. Предстои принудителното умъртвяване по хуманен начин и обезвреждането на домашни свине в 3 км предпазна зона.

Превантивното клане се организира в села далеч от огнището и създадените зони на рестрикция (3 км предпазна и 10 км надзорна зони), в които са наложени мерки за контрол и ликвидиране на АЧС. На практика обаче пълен контрол не може да бъде осъществен и разпореждането на селските кметове е пожелателно, тъй като болестта може да пламне много бързо. Тя се разпространява чрез фуражи, храни, подметки на обувки, гуми на автомобили, ръбове на дрехи.

Засега няма засегнати индустриални ферми в Търговищко, съобщават от БАХБ. В Търговищка област в свинеферми се отглеждат общо 14 550 прасета. От тях 6 550 са в община Търговище и 8 000 в Поповска.

Прочетена 3220 пъти

facebook coment