Петък, 10 Май 2019 10:23

Открита тренировка по зумба и спортни празници в Търговище

Оценете
(2 гласа)

Открита тренировка по зумба и спортни празници за децата се организират в Търговище по повод 10-ти май - Световен ден на физическата активност, който преминава под мотото „Движението – това е здраве”.

Датата се отбелязва от 2002 година с решение на 55-та Световна здравна асамблея. Целта е чрез спорт и физическа активност да се ограничи действието на рисковите за здравето фактори - тютюнопушене, нездравословно хранене, стрес, социална изолация.

Регионална здравна инспекция – Търговище в изпълнение на „Национална програма за превенция на хроничните незаразни болести” и Регионалната програма „Аз умея здравословно да живея!” организира през периода 09.05. – 20.05. спортни празници „Движение за здраве и настроение!” с деца от детските градини от град Търговище, ученици от първи и трети класове на II СУ „Проф. Н.Маринов” – гр. Търговище и ученици от третите класове на I ОУ „Христо Ботев” – гр. Търговище.

Общинският съвет по наркотични вещества в Търговище пък организира днес, 10 май, от 15.00 ч. открита тренировка по зумба в парк Юкя, до спортните площадки. 

Данни от национално изследване за физическата активност в България показват, че 80 % от хората на възраст 25-64 г. са с ниска физическа активност. Нараства делът на учащите с ниво на физическа активност под препоръчителното за тази възраст.

Препоръчваната от Световната здравна организация физическа активност за учениците е минимум 60 минути на ден. Направено проучване в страната ни обаче показва, че с такава активност са само 24 % от анкетираните деца, а 35 % от учениците са физически активни по-малко от два дни в седмицата. Като сериозен фактор за обездвижването се посочва времето, прекарано пред екрана на телевизора, компютъра, таблета или мобилния телефон.

Препоръчителната физическа активност според СЗО за възрастни е 150 минути седмично с умерена натовареност.

Прочетена 1307 пъти

facebook coment