Петък, 29 Март 2019 15:28

Пострадаха ли катерици при сечта в Борово око?

Оценете
(2 гласа)
Пострадаха ли катерици при сечта в Борово око? Сн. Фейсбук

Снимки на умрели катерици и изсичане на тополи в парка „Борово око“ в Търговище предизвикаха недоволството на граждани и екозащитници в социалните мрежи. Твърди се, че животните са пострадали при санитарната сеч, която започна там по повод обноваването на зоната за отдих. "Безумие!Това ли ще е визитката на обновения ни парк "Борово око"?", питат хората.

По този повод потърсихме мнението на авторите на публикацията и ръководството на Община Търговище. Снимките на умряла катерица и двете й малки се появиха в коментари под поста на Маринела Динева, която оспорва сечта като незаконосъобразна. Тя е подала жалба в Административния съд относно заповедта на кмета Дарин Димитров и нейното изпълнение.

Вчера е сигнализирала и Окръжната прокуратура с искане да бъде извършена цялостна проверка на ремонта в парка, сечта и унищожаване на местообитанията на катериците.

Потърсихме за коментар и местната управа. От там ни отговориха, че след напрежението в социалните мрежи днес е разпоредена проверка. Секретарят на Община Търговище Христалина Халачева уточни, че еколози и ветеринарен лекар са огледали обстойно тази сутрин терена, като не са установили хралупи по короните на тополите. Не са открити и умрели катерици.

Ганка Ташева, която оповести снимки на умрелите животни във Фейсбук каза в разговор по телефона, че тя не ги е снимала, а са й предоставени от други хора. Те желаели анонимност, но разполагали й с още кадри. На тях се виждало, че мястото на инцидента е в парк "Борово око". 

От Община Търговище отправят апел да им се предостави допълнителен снимков материал, за да се установи истиността на случая. Ветеринарни лекари са готови да изготвят и експертиза на труповете на животните, за да се докаже дали смъртта им е причинена от падане от 40 метровите тополи.

Христалина Халачева конментира още, че жалбата на Динева не спира изпълнението на сечта, тъй като заповедта на кмета е общ административен акт по чл. 180, ал.1 от Административнопроцесуалния кодекс.

Прочетена 2426 пъти

facebook coment