Четвъртък, 19 Май 2016 10:43

Тревожно! Ръст на затлъстелите деца в Търговищко

Оценете
(1 глас)

През 2015 г. общият брой на учениците в област Търговище, преминали профилактичен преглед, е 9285. От тях 1277 са с регистрирани заболявания, от които 572 са със затлъстяване или 6.16% от всички прегледани ученици, съобщават от регионалната здравна инспекция в Европейския ден за борба със затлъстяването – 19 май.

За сравнения в Търговищко затлъстелите ученици са били 5.47% през 2014 г. и 4.57% през 2013 г. За поредна година като медицински проблем сред учениците на първо място е регистрирано затлъстяването, което се увеличава процентно. При децата до 7 годишна възраст се наблюдава също завишение - 0.70% от всички прегледани са с диагноза „затлъстяване” при 0.43% пред 2014 г. и 0.32% през 2013 г.

Нездравословният модел на хранене – честата консумация на високо-енергийни храни (пържени храни, чипс, сладкиши), ниската физическа активност са важни фактори за увеличаване на свръхтеглото и затлъстяването при децата. През последните години се наблюдава застояване на децата пред телевизора и компютъра с часове. Родителите са модел за подражание. Те могат да мотивират децата си да се хранят здравословно и да повишат своята двигателна активност.

Наднорменото тегло е сериозен здравословен, а не само козметичен и естетически проблем. Доказана е връзката между затлъстяването и редица заболявания като атеросклероза, високо кръвно налягане, диабет, сърдечно-съдови заболявания и други. Като резултат се наблюдава съкращаване на живота с около 7-10 години.

Доказано е, че при 90% от случаите затлъстяването е свързано с поведенческите фактори и по-специално с нездравословни хранителни навици и понижена двигателната активност, поради което е предотвратимо.

Според проучвания на ЕС през последните две десетилетия затлъстяването сред жителите на Европа се е увеличило три пъти.

Прочетена 1876 пъти

facebook coment