Печат на тази страница
Понеделник, 18 Март 2019 11:25

Символичен протест на медицинските специалисти в Търговище

Оценете
(2 гласа)

Медицински специалистите по здравни грижи от МБАЛ – Търговище и ДКЦ – Търговище ще протестират символично този четвъртък, с искане за по-високи заплати и по-добри условия на труд. Тези, които са дежурни по време на протеста, ще сложат синя лента на ревера си в знак на съпричастност, съобщиха организаторите. Те призовават и пациентите да направят същото в знак на солидарност. 

Исканията им са изброени в декларация до премиера Бойко Борисов, здравния министър Кирил Ананиев и омбудсмана Мая Манолова. Те са:

  1. Без търговски дружества в здравеопазването.
  2. Еднаква основна заплата за всички специалисти по здравни грижи, независимо от местоработата или собствеността на болницата, която да е в размер на две минимални работни заплати за страната (т.е. 1120 лв.). Колективният трудов договор предвижда медицинските сестри да получават минимум 900 лв.
  3. Допълнителните възнаграждения и техните размери да са с регламентирани правила (в зависимост от натовареността).
  4. Връщане на медицинските стандарти.
  5. Почасово заплащане на нощния труд, допълнително заплащане за работа в спешно отделение и отделение за анестезиология и интензивно лечение, клас прослужено време в размер на 1.2% на година.
  6. КТД на национално ниво задължителен за всички структури в здравеопазването.
  7. Възможност за регламентирана сестринска и кинезитерапевтична практика.
  8. Промяна в категорията труд.

Протести ще има и в други общини в страната. Над 30 000 медицински сестри не достигат у нас. Ако в Европейския съюз на всеки 100 000 души се полагат средно по 740 сестри, то у нас тази бройка е под 490. В сектора има проблеми с кадровия дефицит и ниското заплащане на труда.

Прочетена 2136 пъти