Петък, 15 Март 2019 14:54

26 телефонни измами за близо 128 000 лв. в Търговищко отчете полицията

Оценете
(1 глас)

26 телефонни измами са регистрирани в полицията в Търговище през миналата година. Това сочи годишния доклад на ОД на МВР. В 24 от случаите ало-измамниците са действали по познатата схема за оказване съдействие на МВР при залавяне на телефонни измамници. При останалите два случая е имало „необходимост от пари за освобождаване на роднини или близки, задържани за предизвикана катастрофа“ и за „разваляне на магии“.

При 12 от случаите са установени куриерите (т.нар. „мулета“), на които са повдигнати обвинения. При тези измами потърпевшите са ощетени на обща стойност около 127 425 лева и 75 гр. златни накити. По-голямата част от посочените суми и ценности впоследствие, след установяване на част от участниците в престъпната схема, са върнати на потърпевшите7 досъдебни производстви са с неизвестен извършител, 3 са прекратени, 1 а едно е изпратено на друга структура по компетентност (при него също е установено „мулето“). По 4 от случаите работата продължава, по два от тях също има установен куриер.

Телефонните измами предходната година са били общо 38, разкрити са общо 10, като са установени само помагачите – „мулета”, срещу които има повдигнати обвинения.

Прочетена 948 пъти

facebook coment