Четвъртък, 07 Март 2019 16:33

30 години затвор за две убийства в с. Здравец, прикрити с палеж

Оценете
(1 глас)

Окръжната прокуратура в Търговище приведе в изпълнение влязла в сила 30-годишна присъда на Атанас Ат., признат за виновен за убийствата на двама възрастни, които прикрил чрез палежи на домовете им.

За извършените две умишлени убийства Търговищкият окръжен съд наложи наказание доживотен затвор на 20-годишния Атанас, което на основание член 58а, ал. 2 от Наказателния кодекс замени с 30 години лишаване от свобода при строг режим заради съкратено съдебно следствие с признаване на вина. Присъдата на първата съдебна инстанция бе произнесена през юли 2018 г.  

През януари 2019 г. с решение на Апелативния съд във Варна тя е била потвърдена изцяло. Осъденият не е обжалвал в законоустановения срок и така 30-годишната ефективна присъда влязла в сила.

На 1 август 2017 г. Атанас проникнал в дома на 81-годишния А.П. в село Здравец. Задигнал 60 лева и две тонколони. В кръчмата на селото дочул, че съселянинът му се оплаква за извършената кражба и решил да си отмъсти. Възползвал се, че старецът се прибрал в дома си пийнал. Така на 12 срещу 13 септември 2017 г. подсъдимият влязъл отново в дома на възрастния мъж. Намерил 40 лева, след което с кибрит запалил вещите. 81-годишният изгорял при пожара.

С цел кражба  Атанас влязъл и в дома на 85-годишния си съселянин Т.И. на 14 срещу 15 октомври 2017 г. Намерението му било да открадне машини и железни инструменти, както и парите от пенсията на стареца, тъй като знаел, че няколко дни по-рано съселянинът му е получил пенсията си.

Влизането му през нощта било усетено. Възрастният мъж го разпознал и за да не бъде издаден в полицията, Атанас го ударил в главата, след това запалил цигара и я хвърлил върху стари вестници и дрехи, които разпилял при тършуването за пари. След като огънят бил потушен, било открито мъртвото тяло на 85-годишния мъж.

Прочетена 1846 пъти

facebook coment