Четвъртък, 21 Февруари 2019 11:18

Зачестяват пожарите на открито в Търговищко

Оценете
(1 глас)

Зачестиха пожарите в сухи треви и храсти в Търговищко, съобщават от ОД на МВР. През изминалото денонощие служителите на районните служби в състава на РДПБЗН-Търговище са погасили без преки материални загуби 8 такива пожара.

Поради небрежност при боравене с открит огън край пътя между селата Лиляк и Пресиян в община Търговище е пламнал пожар. В местността „Али баир“ в община Попово огнеборците са предотвратили разрастването на пожар към близката 100 декара широколистна гора. В близост по пътя София-Варна в община Омуртаг пък са лумнали два пожара. При единия в местността „Калето“ край гр. Омуртаг е спасена от огъня намираща се в близост 100 декара иглолистна гора, а в другия е спасена 50 декара широколистна гора в землището на антовското село Добротица.

За да бъде ограничен броят на такива инциденти, които могат да причинят големи щети, от РД ПБЗН-Търговище отново съветват гражданите при използването на открит огън да бъдат предприети всички превантивни действия и пожаробезопасни изисквания. Хората трябва да се съобразяват с начин на изграждане на огнището, обезопасяването му, подготовка на уреди и материали за първоначално пожарогасене и най-вече - с метеорологичните условия.

Недопустимо е изхвърлянето на недоизгасени кибритени клечки и угарки от цигари в горима и леснозапалима среда. Преди да запалите огън – уверете се, че не е ветровито и че имате достатъчни количества вода или други подръчни средства за гасене.

Не оставяйте огъня без наблюдение, а накрая внимателно го изгасете. Не допускайте паленето на огън от деца или възрастни хора, които не са в състояние да контролират горенето. Забранено е унищожаването на сухи клони и отпадъци чрез изгаряне на място в горски участъци и в земеделски земи, напомнят от полицията.

Прочетена 1221 пъти

facebook coment