Сряда, 20 Февруари 2019 09:02

Превантивни мерки заради чумата по свинете

Оценете
(1 глас)

В Областна администрация – Търговище се проведе заседание на Областната епизоотична комисия. То се свика във връзка с усложнената епизоотична обстановка по отношение на болестта Африканска чума по свинете и констатиран положителен резултат при диво прасе в землището на кв. Повеляново, гр. Девня.

С цел недопускане проникването и разпространението на заболяването на територията на област Търговище се набелязаха превантивни мерки.

Провеждане в най-кратки срокове на общинските епизоотични комисии; утвърждаване на списък на дежурни телефони и служители, за приемане на сигнали и извършване на проверки по отношение на болестта Африканска чума по свинете; привеждане на службите в повишена епизоотична готовност; постоянно информиране на кметовете на съответните населени места и лицата, отглеждащи свине, както и запознаване с актуалната епизоотична обстановка, риска и начините за разпространение на болестта; мерки за биосигурност, които трябва да се спазват в обектите и задължението им при съмнение за заболяване и/или завишена смъртност незабавно да информират съответния официален ветеринарен лекар; проверка и инвентаризация на свиневъдните обекти на територията на област Търговище и др.

Прочетена 1336 пъти

facebook coment