Петък, 13 Май 2016 22:20

Честит празник, Търговище!

Оценете
(1 глас)

Търговище отбелязва днес за втори път своя официален празник. Честванията започват в 9:30 ч. с музикалния поздрав „Добро утро, Търговище” на учениците от Първа гимназия. В 10:00 ч. ще бъде извършен общоградски водосвет и освещаване на знамената. Час по-късно ще се състои и тържествената сесия на Общинския съвет, на която ще бъдат утвърдени двама нови „Почетни граждани".

Следобед от 16:00 ч. откритата естрада на „Борово око” ще бъде огласена от фолклорните ритми на ансамбъл „Тракия” от Пловдив. На централния площад в същото време ще има шахматен кът за любителите на класическата игра.

Привечер гостите и жителите на Търговище ще се съберат на естрадата на „Борово око” за празничния поп-рок концерт със специалното участие на „Легендите”, чието начало е от 19:30 ч. с музика и танци на подгяващи групи.

Празнични илюминации ще озарят небето над града малко преди полунощ.

Дата 14 май беше избрана за официален празник на града миналата година. Тя има дълбока символика с панаирната традиция на града. През 1880 година княз Александър Батенберг със свой указ постановява ежегодното провеждане на „търг в Ески Джумая" (старото име на Търговище), който да започва на 1 май по стар стил и да продължи осем дни. По нов стил датата е 14 май.

Прочетена 2882 пъти

facebook coment