Събота, 29 Декември 2018 10:49

Видео: Ще поскъпне ли водата в Търговище?

Оценете
(2 гласа)

Не е предвиден скок на цената на водата в Търговище за 2019 г. Това съобщи в интервю за „Търговище ТВ” областният управител Митко Стайков. Бъдещи промени ще има, но след като прецизно се разгледа и предложи нов, по-приемлив бизнес план на новоучредената ВиК асоциация – Търговище.

Стайков успокои, че няма да се допуснат цени, които да надхвърлят социалната поносимост. Ще се търсят резерви и отимизации на дружеството, за да няма драстично увеличение на цените на ВиК услугите.

Според областният управител, който е и председател на обособената територия, обслужвана от „Водоснабдяване и канализация“ ООД Търговище тарифата за кубик няма да надскочи 2,95 лв. В момента цената на водата в Търговище е 2,64 лв. Предстои обаче всички общини в Асоциацията по ВиК да плащат по уеднаквени цени, защото е публична тайна, че в момента в сметките на потребителите от областния град се начислява голяма част от загубите и потреблението на хората Омуртаг и Антоново.

Общински водни войни

ВиК – Търговище е избран за регионален оператор, но има проблеми с Община Попово, която ту се присъединява към консолидираната Асоциация, ту се отказва от окрупняването и решава водната им инфраструктура да се обслужва от „Водоснабдяване – Дунав” ЕООД гр. Разград.

"Кметът на Попово използва политика в разрез с интересите на хората, без никакви аргументи", посочи Митко Стайков.

Той обясни, че е много важно да се запази консолидацията на ВиК Асоциация - Търговище, за да могат да се усвоят 100 млн. лв. за инвестиции в сектора.

Неразбирателството между общините ще рефлектира върху гражданите им, тъй като гонещи собствените си интереси ВиК дружествата ще трябва сами да осигуряват нужните им инвестиции в мрежата и това съответно ще се отрази на техните цени на водата.

Прочетена 2149 пъти

facebook coment