Неделя, 23 Декември 2018 18:26

Бъдни вечер - символи и традиции

Оценете
(1 глас)

В навечерието сме на Бъдни вечер. Това е не само последният ден от великите пости, а ден свързан с трепетно очакване да се роди Божия син. В българската народна традиция той се свързва с прераждането на цялата природа. Затова ястията поднесени на трапезата имат за цел не само да заситят, но и да донесат плодородие и късмет през цялата следваща година. 

Те трябва да бъдат нечетен брой, а най-добре сакралните числа 7, 9, 11 – колкото са дните в седмицата, колкото трае бременността при жената или броя на пълните месеци в една година. Ако все пак се чудите, кой вариант да изберете, имайте предвид, че колкото по-отрупана е трапезата, толкова по-голямо изобилие ще бъде осигурено за идващата година.

Задължително на масата трябва да има храни, които набъбват, за да набъбва както тях богатството и плодородието. Подходящи са всякакви варива – боб, жито, леща, ориз, булгур, а така също и пуканки. Други храни със символно значение са сушените плодове – ябълки, сливи, стафиди, кайсии и ядките – основно орехите. Не забравяйте също така чесъна, които предпазва от зло и болести и меда, които е пожелание за сладък живот.

На празничната трапеза не се пие вода, а се приготвя ошав сушени плодове, в купички се слага варено жито и счукан чесън с орехи. 

Не забравяйте и обредната пита. Тя трябва да бъде кръгла като слънце, а по-умелите домакини могат да я украсят с кръстове, житни класове и плодове от тесто. Този, които изтегли парата, ще бъде най-големият късметлия през следващата година.

Всичките ястия се слагат заедно на трапезата, защото по време на самата вечеря не трябва да се става. За да спазите напълно традицията, не прибирайте масата след като сте се нахранили, а я оставете през цялата нощ. Вярва се, че тогава идват починалите близки за да се нахранят и да благословят живите.

Прочетена 2308 пъти

Свързани статии (по етикет)

facebook coment