Събота, 08 Декември 2018 09:42

Безплатен интернет на публични места изграждат три общини в региона

Оценете
(1 глас)

Търговище, Попово и Антоново са сред 113 –те български общини, които са одобрени да получат ваучери от Европейската комисия за безплатен интернет на обществени места по инициативата WiFi4EU. 

Тези общини ще могат да използват своите ваучери на стойност 15 000 евро в продължение на 18 месеца, за да изградят безжичен интернет на публични пространства като зали, библиотеки, музеи, паркове, площади и други места от обществен интерес. Това съобщи българският еврокомисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел. Безплатният интернет ще може да се ползва минимум 3 години.

До края на годината се очаква победителите да подпишат споразумение с Комисията за получаване на ваучери. До 18 месеца след това, местните власти трябва да изберат инсталационна компания, която да изгради избраните точки за достъп до високоскоростен интернет.

Общо 215 представители на местните власти успешно подадоха кандидатурите си в обявения през ноември конкурс. Основният принцип за избор на победителите беше "пръв кандидатствал – пръв спечелил".

До 2020 г. ще има още три покани, по които общините ще могат да кандидатстват, като в началото на януари 2019 г. ще бъде отворена нова покана.

 

Прочетена 1548 пъти

facebook coment