Четвъртък, 29 Ноември 2018 14:10

Скок! По-висок данък за жилище в Търговище

Оценете
(2 гласа)

Общинските съветници в Търговище решиха да увеличат местните данъци за имотите. Промилите за данък недвижими имоти ще се увеличат от сегашния 1 на 1,65. От общинската администрация казаха, че увеличените приходи ще бъдат инвестирани в подобряването на градската среда и социални дейности. Размерът на данък сгради не е променян от 2009 година.

Общинският съвет в града прие днес с дебати промяната в Наредбата за определяне размера на местните данъци. Общинският съветник от БСП и бивш кмет на града Красимир Мирев каза, че резервите на общината са на изчерпване и перманентния недостиг на средства по места ще се задълбочава. Затова трябва местните управи да предложат и обсъдят в Националното сдружение на общините да се засили процесът на децентрализацията на общините. Защото сега близо 90 % от местните налози се трансферират в държавната хазна и кметовете се чудят как да връзват местните бюджети.

Все пак промяната бе утвърдена с гласовете на 22 съветници. Против увеличаването на данъка гласуваха общинските съветници от БСП. Така имотният данък се повиши от 1 на 1. 65 на хиляда върху данъчната оценка. По закон той може да стигне до 4,5 промила, но се заложи на минимален ръст, за да бъде социално поносим.

Според местната администрация, след актуализацията, в бюджета ще влязат допълнително малко над 1 млн. лв.

За основно жилище в селата на общината, при оценка на имота до 4 534 лв., сега се плаща данък от 2,27 лв. След увеличението стопанин на такъв имот ще дължи 3,74 лв. За основно жилище в града, при данъчна оценка на имота от над 26 583 лв., сега данъкът е около 13 лв. При новите размери, ще поскъпне едва с около 9 лв. За собствениците с повече от едно жилище, за това, което не е основно за домакинството им, при данъчна оценка на имота от 43 706 лв., сега се плаща 43,70 лв. Поскъпването при тях ще е с 28,41 лв.

Засега се запазва непроменена таксата за битови отпадъци в община Търговище.

Прочетена 2972 пъти

facebook coment