Вторник, 30 Октомври 2018 12:58

Увеличение на данък сгради планира Община Търговище

Оценете
(1 глас)

Данъкът за недвижимите имоти да се промени от сегашния 1 промил да стане 1,65 промила. Това предлагат от общинската администрация с изменение на Наредбата за определяне размера на местните данъци. Това е първото от 10 години насам актуализиране на налога, като мотивите са траен недостиг на средства за дейностите по ремонт и поддържане на уличната мрежа, осветление, инфраструктура; издръжката на детските градини и ясли, социалния патронаж и други общински дейности.

По закон той може да стигне до 4,5 промила, но се залага на минимален ръст, който ще бъде социално поносим, няма да натовари домакинствата и в същото време ще генерира постъпления, уточняват от прессъобщение на местната управа.

За основно жилище в селата на общината, при оценка на имота до 4 534 лв., сега се плаща данък от 2,27 лв. След увеличението стопанин на такъв имот, каквито са масови случаи по селата, ще дължи 3,74 лв. За основно жилище в града, при данъчна оценка на имота от 26 583,90 лв., сега данъкът е 13,29 лв. Според изчисленията, при новите размери, ще поскъпне едва с 8,64 лв. За собствениците, които имат повече от едно жилище, за това, което не е основно за домакинството им, при данъчна оценка на имота от 43 706,30 лв., сега се плаща 43,70 лв. Поскъпването при тях ще е с 28,41 лв.

При данъка за възмездно придобиване на имущество се предвижда от 2% той да стане 2,5%.

Прогнозите са, след актуализиране към средните нива, от тези местни данъци в бюджета да влязат допълнително малко над 1 млн. лв.

В Проекта за Наредба са отразени и промените за данъка за превозните средства, които се коригират централно.

В едномесечен срок в Община Търговище се очакват становища и предложения по темата.

Те могат да се подават на e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. или в Центъра за административно обслужване на Община Търговище на адрес: гр. Търговище, площад ”Свобода”.

 

Прочетена 2639 пъти

facebook coment