Сряда, 26 Септември 2018 13:11

Продължават социалните услуги по проект „С грижа за теб“

Оценете
(1 глас)

До 1 юли 2019 г. е удължен срокът на проект „С грижа за теб“, насочен към деца и семейства от уязвими групи и реализиран от Община Търговище по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Това обяви днес на пресконференция секретарят на общината Христалина Халачева, която е и ръководител на проекта.

„Дейностите стартираха през август 2016 г. и бяха предвидени да продължат до 1 октомври 2018 г. През септември Общината подписа допълнително споразумение с Министерството на труда и социалната политика за удължаване с 9 месеца“, обясни Халачева.

По проект „С грижа за теб“ бе разкрит Комплекс за здравни и социални услуги в общността (КЗСУО), където функционират две звена: Център за ранна интервенция на деца с увреждания и Център за консултиране, подкрепа и здраве в семейството. В тях са ангажирани 28 квалифицирани специалисти. За периода от разкриването на услугите в КЗСУО, от октомври 2016 г. до настоящия момент, са обхванати 823 потребители, от които 521 деца до 7-годишна възраст и 192 родители. Услуги се предоставят в двата Центъра на територията на град Търговище и в 22 села от общината.

В първия Център, освен ранна интервенция на уврежданията, се осигурява и индивидуална педагогическа подкрепа за децата с увреждания. За периода са направени 2824 консултации. Във второто звено от Комплекса се оказват консултации на бъдещи и настоящи родители; индивидуална и групова работа с деца и родители, за да бъдат мотивирани да посещават детска градина; допълнителна педагогическа подготовка за повишаване готовността за училище, здравни консултации и други. Извършени са 1325 консултации. По проекта Община Търговище реализира и лятно училище за бъдещи първокласници. 30 деца на възраст от 5 до 7 години, от уязвими етнически групи, както и деца с увреждания, се обучаваха всеки делничен ден, за да се повиши готовността им за постъпване в първи клас.

Разработените и предлагани услуги ще продължат да бъдат оказвани и в следващите месеци от специалистите, ангажирани в двете звена на Комплекса, уточни Халачева.

На пресконференцията, на която присъства и кметът д-р Дарин Димитров, бяха представени също данни за най-честите проблеми на отделните групи деца, специфични казуси и начините за подпомагане интеграцията на потребителите, които са обхванати.  

 

Прочетена 1573 пъти

facebook coment