Сряда, 05 Септември 2018 10:45

Прояви в Деня на Съединението в Търговище

Оценете
(1 глас)
Прояви в Деня на Съединението в Търговище Сн. РИМ-Търговище

Община Търговище организира програма за Деня на Съединението - 6 септември, за да отбележи 133-та годишнина от съединението на Княжество България с Източна Румелия.

Сутринта в празничния ден тържествено ще бъдат издигнати знамената на България, Европейския съюз и Търговище. В 17.00 часа, на площад „Свобода“, ще се състои концерт на Професионален фолклорен ансамбъл „Мизия“.

От 18.30 часа на градската видеостена ще бъде прожектиран филмът „Чия е тази песен?“ на изтъкнатата авторка на документално кино Адела Пеева. Филмът е номиниран от Европейската филмова академия за най-добър документален филм на 2003 година - наградата "Prix ARTE" и е носител на 15 други национални и международни награди.

Непосредствено преди прожекцията, от 18.00 часа, пред сградата на местната администрация, гражданите ще могат да се срещнат с авторката и съпродуцента на филма Слободан Милованович.

Община Търговище ще осигури седящи места за присъстващите. При лоши метеорологични условия, проявите ще се състоят в концертната зала на читалище „Напредък-1864“ Търговище.

Празничната програма е включена в националния календар „Европейски дни на наследството 2018“, които се провеждат през целия месец септември и са посветени на Европейската година на културното наследство.

В деня на официалния празник, от 9.30 до 13.00 ч., ще бъде отворено за посещение Славейковото училище, където може да се разгледа постоянната експозиция „Възрожденска класна стая" и подредените там пет изложби. Входът е свободен, съобщават от Регионалния исторически музей в Търговище.

 

Прочетена 1298 пъти

facebook coment