Вторник, 10 Юли 2018 11:42

Инструктаж на ловците за масов отстрел на дива свиня заради африканската чума

Оценете
(3 гласа)

Масов отстрел на дивите прасета започва в Търговищко. Целта е драстично намаляване на популацията им заради откритите 15 огнища на заболяването африканска чума по свинете в съседна Румъния. Въпреки, че ловният сезон се открива на 1 октомври, за да се намали до минимум популацията на дивите свине, тази година отстрелът им ще започне по-рано. Цената на разрешителното за индивидуален лов на дива свиня се намалява от 30 лв. на 1 лв.

Това са част от мерките за недопускане на проникването и разпространението на заболяването в страната ни. С тях бяха запознати вчера председателите на 26 ловни дружинки в община Търговище, който преминаха и инструктаж.

На срещата присъстваха ловният експерт в Североизточното държавно предприятие инж. Тервел Стефанов, ловният експерт на Регионалната дирекция по горите в Шумен инж. Юлиян Будаков, председателят на Ловно – рибарското сдружение в община Търговище Станислав Папазов и д-р Емил Зафиров, началник отдел „Здравеопазване на животните“ в Областната дирекция за безопасност на храните.

Експертите обясниха, че африканската чума е изключително устойчиво заболяване, като термичната обработка на месото трябва да е минимум 30 минути на 60 градуса, в околната среда тя издържа повече от две седмици, в месни продукти - около 6 месеца. В замразеното месо заразата остава с години.

Затова целта е да се намали популацията до 0,3 до 0,5 животни на 100 хектара.

При излет за индивидуален отстрел ловците трябва да спазват всички изисквания на Закона за лова. Трябва да бъде описано точно къде е отстреляно животното. Да се вземат проби за изследване за трихинилоза и чума, като за чумата изследването от ветеринарните власти ще бъде безплатно. При намиране на труп на диво прасе, без да се пипа, трябра да се уведомят горските, ветеринарите и с обаждане на тел.112 да се упомене за точното местонахождение. Забранено е ловуването с гонки и ловни кучета. 

Африканската чума не е опасна за хората, но води до масова смъртност при дивите и питомните свине. Срещу нея няма ваксина, както и лечение. Заболяването нанася огромни икономически щети, тъй като води до почти 100% смъртност при тези животни.

"Основните клинични признаци са повишаване на температурата, наличие на кръвоизливи и най-вече посиняване на ушите", обясниха ветеринарите. 

Предстои тази седмица да бъде свикана и общинската епизоотична комисия.

Прочетена 2479 пъти

facebook coment