Сряда, 30 Май 2018 15:53

Община Търговище ще извозва временно сметта си в Шуменско

Оценете
(1 глас)

Община Търговище ще извозва временно сметта си в регионалното депо за отпадъци в шуменския квартал "Дивдядово". Това решиха днес представители на общините в Шуменско на общо събрание на Регионалното сдружение за управление на отпадъците, съобщи БТА.

"Нашето депо е пред запълване. Имаме пусната обществена поръчка за изграждане на нова клетка, но тя временно е спряна заради обжалване", каза кметът на Търговище Дарин Димитров, който присъства на заседанието. Той изрази надежда до година-година и половина да бъде завършен строежът й. 

Капацитетът на Регионалното сметище за битови отпадъци, което се ползва от Търговище и Попово е почти запълнен. Експлоатацията му е започнала през 1996 г. и капацитетът от близо 400 000 тона е зает. Затова спешно трябва да започне изграждането на втора клетка на сметището за твърди битови отпадъци,

Община Търговище ще може да депонира в шуменското депо не повече от 15 000 тона годишно, бе решено на заседанието. 
Депото в кв. "Дивдядово" е запълнено малко над 49 процента. Свободният му обем е около 430 000 тона, който ще е достатъчен за около 13 години, каза главният експерт по екология в община Шумен Живка Атанасова. 

Прочетена 1176 пъти

facebook coment