Вторник, 29 Май 2018 08:08

Строежът на АМ Хемус край Търговище най-рано в края на лятото

Оценете
(2 гласа)

90-километровият участък от разклона Велико Търново – Русе до пътен възел Буховци на АМ „Хемус“ е в най-изостанала фаза. Реалното изграждане на 16-километровото трасе между пътните възли Буховци и Белокопитово ще започне след около два месеца и половина, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков на работна среща на тема „Магистрала Хемус – вграждане на българския Север”. Тя се проведе вчера във Велико Търново и на на нея взеха участие областният управител Митко Стайков и кметът на Търгоище Дарин Димитров.

xemys1

На срещата стана ясно, че автомагистрала „Хемус” ще бъде завършена изцяло до началото на 2024 г. Министър Нанков уточни, че до година и половина ще бъде приключена изцяло деветкилометровата отсечка от Ябланица до разклона за Тетевен. Приключва и проектирането на участъка от пътен възел „Боаза” и разклона за Ловеч и Плевен. Пускането в експлоатация на лота се очаква през 2020 г. Министърът допълни още, че през август тази година ще стартира тръжната процедура за трасето от разклона Ловеч – Плевен до разклона за пътя Русе – Велико Търново. Прогнозите са, че до 2021 г. 160- километровото трасе от магистралата ще бъде завършено.

На форумът бяха обсъдени още и възможностите за икономиката на Северна България, които ще отвори довършването на магистралата.

Прочетена 14862 пъти

facebook coment