Събота, 26 Май 2018 10:26

Фондация “МОСТ” за 17-и път събра на семинар медии и лекари (видео)

Оценете
(2 гласа)
Фондация “МОСТ” за 17-и път събра на семинар медии и лекари (видео) Сн. Калина Грънчарова

За 17-и път фондация “Медии, общество, семейство, традиции” (МОСТ)събира на национална среща утвърдени журналисти, лекари, учени и приятели в курорта Албена. Форумът се провежда от 25 до 27 май, а тази година темата е: “Организация в здравеопазването”.

Водещи медици ще коментират какви са качеството, ефективността и достъпът до генетични изследвания, за да си отговорим на въпроса, готови ли сме за прецизната медицина и какви са подходите за поднасяне на генетичната информация в групите с различен етнос и религиозна принадлежност. Темата за медицинските предизвикателства ще въведе генетикът проф. Иво Кременски. Ние успяхме да разговаряме с него, тъй като традиционно участниците в срещата гостуват в Търговище на път за морския курорт. Пред нашата камера националният консултант по генетика анализира постиженията на генетичните изследвания у нас. Според него в България могат да се направят всички видове изследвания, но няма стандарти. Говорим вече за прецизна медицина, а тя включва именно генетични изследвания и ранна диагностика за много повече болести, подчерта професорът. 

Сред модераторите на срещата е д-р Нигер Джафер - зам.-председател на Народното събрание. Новости от медицинската наука в България ще представят още проф. Ивайло Търнев, проф.Тодор Кантарджиев, проф.Иван Недков, акад.Венко Александров, проф.Радка Аргирова, д-р Мари Паникян, д-р Асен Хаджиянев, д-р Александър Симидчиев, д-р Пламен Масларски.

Прочетена 2498 пъти

facebook coment