Понеделник, 23 Април 2018 14:19

Видео: Доброволци засадиха дървета в кв. Запад 3 за Деня на земята

Оценете
(2 гласа)

Нови дървета бяха засадени по поречието на река Сива в кв. Запад 3 в Търговище по повод 22 април – Денят на Земята. Това се случи благодарение на проект „Засади дърво или плати“. В екоакцията се включиха приятели на каузата за по-чист въздух в града, родители и деца със специални потребности от гражданската организация „Заедно за децата на Търговище“.

Доброволците сами изкопаха дупките и засяха 4 броя сива върба, нар. още козя върба или Ива, на терен отреден за залесяване от общинската администрация. Благодарение на проекта през последните няколко месеца в града вече има над 300 нови дръвчета, които да пречистват въздуха.

От края на миналата година в квартал „Запад 3” се обособи ново екопространство, залесено с 50 тополи. Други над 200 души и институции подкрепиха инициативата като засадиха дръвчета в собствените си дворове или обществени пространства. Ако и вие сте загрижени за природата и искате повече кислород в атмосферата можете да приемете предизвикателството на екоактитивистите като засадите дърво или цветна леха. Можете да ги подкрепите и с паричен превод. Повече за инициаторите можете да научите тук.

Това е един модел за засаждане на повече дървета в населените места с активното участие на самите граждани. Той не разчита на средства от общинските бюджети, нито дублира задълженията на службите и фирмите по озеленяване. Той предоставя възможност, улеснява и напътства тези, които искат доброволно да засадят дървета, да го направят според правилата, на подходящите за целта места, със съобразени с градската среда дървесни видове и размери. 

Идеята «Засади дарво или плати» е дело на Родителска организация „Заедно за децата на Търговище”- обединение на родители на деца със специални потребности. Тя е финансирана в рамките на инициативата „Ти и Лидл за по-добър живот” от Фондация работилница за граждански инициативи и Български дарителски форум.

Прочетена 1450 пъти

facebook coment