Печат на тази страница
Неделя, 31 Декември 2017 09:59

Видео: Работилничка в музея учи децата да правят автентични сурвачки

Оценете
(1 глас)

Остават броени часове до Нова година, или до Сурва (Сурваки, Васильовден), както от дълбока древност я наричат българите. Във времето тя се е превърнала в народен празник с характерни ритуални практики, на които се радват малки и големи. Правим сурвакници, учим децата да сурвакат и да изричат благопожелания, останали от античността.

Дни преди Сурва в Търговище деца майсториха автентични сурвачки. В специална работилничка в музея, която отваря врати за пета година, те се запознаха с ритуалите и обредите на старата българска празнична украса. Така разноцветните станиоли бяха заменени само с естествени материали, а в дряновата пръчка вплетено съкровеното наричане за здраве и берекет. 

В работилничката всеки участва със своя дрянова клонка, която декорира със сръчност и радост.  Останалите необходими материали бяха осигурени от музея.

Ралица Димова, РИМ – Търговище:

„Сурвакничката, задължително казват нашите прабаби, трябва да е от дряново клонче. Дрянът е най-здравото дърво. Това здраве, тази устойчивост ще преминат от дряна в човека, който сурвакаме”

Родители и учители също си припомниха часовете по ръчен труд и се включиха в майсторенето. Под техните напътствията учениците учиха занаят, показаха творческо виждане, усет и умения и се потопиха в магията на празника „Сурваки”.

Дряновите сурвачки, украсени с надежда за здраве и добро, децата отнесоха у дома си, за да отправят своята благословия към близките навръх нова година.

Прочетена 2115 пъти