Сряда, 22 Ноември 2017 15:45

Ученици-посланици на ЕС от Първа гимназия посрещна ОИЦ-Търговище

Оценете
(1 глас)

Екипът на Областния информационен център в Търговище посрещна днес ученици от горния курс на Първо средно училище „Свети Седмочисленици“ в града. 20-те младежи и девойки са включени в проект „Твоят час“, финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“.

Част от учениците са и младши посланици на Европейския парламент (ЕП), тъй като гимназията е сред избраните 30-те нови учебни заведения от цялата страната, които са включени в програмата за посланици на ЕП през настоящата учебна година.

Целта на срещата беше да се събуди интересът и да се разширят знанията на учениците за историята на ЕС, функциите и ролите на европейските институции.

Младежите и техните преподаватели Анета Милева и Боряна Ботева научиха за дейността на центъра и за проектите, които се осъществяват в област Търговище по различните оперативни програми. За програмния период 2014-2020 г. те са 42 на обща стойност над 39 млн. лв.

Експертите на ОИЦ – Търговище разясниха още на младите хора техните права като европейски граждани, запознаха ги с работата на евроинституциите, дадоха им идеи как могат да се възползват от програмата за образование, обучение и спорт „Еразъм +“.

Домакините и техните гости начертаха идеи за бъдещо сътрудничество и си обещаха следващата среща да е посветена на кулинарните традиции на 28-те страни-членки на ЕС.

Прочетена 1723 пъти

facebook coment