Сряда, 01 Ноември 2017 07:59

Почитаме будителите. Кой е пазел народния дух в Търговище? (видео)

Оценете
(1 глас)

Днес България отдава почит на народните будители - книжовниците, просветителите и борците за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на нацията и нейния морал. Днес възкресяваме спомена за онези люде, който са пазили и пазят българския дух, българската сила, пази българските думи и българските букви. Празникът ще бъде отбелязан с тържествени прояви и в Търговище.

За първи път Денят на народните будители се чества през 1909 година в Пловдив. От 1 ноември 1923 година с указ на цар Борис III е обявен за общонационален празник в памет на заслужилите българи.

В Търговище по предложение на учителя Стоян Омарчевски през 1854 г. се организира първото честване на славянските просветители Кирил и Методий, разказа директорът на Регионалния исторически музей Магдалена Жечева.

Сред будителите на народния ни дух са Паисий Хилендарски, Иван Рилски, Неофит Бозвели, Васил Априлов, Георги Раковски, Васил Левски, Христо Ботев, Неофит Рилски, Иван Вазов, Любен Каравелов и други достойни българи.

Прочетена 1749 пъти

facebook coment