Сряда, 17 Май 2017 13:59

Предлагат закриване на две училища в Търговищко (видео)

Оценете
(4 гласа)
Предлагат закриване на две училища в Търговищко (видео) Снимката е илюстративна

Да се закрият две училища в селата Буйново и Руец предлага общинската управа в Търговище. Оптимизирането се налага поради трайната тенденция за намаляване на децата в двете училища. Това не позволява да се сформират паралелки в рамките на нормативно определения минимум по закон и да се прилагат делегираните бюджети. Не е възможно да се осъществява нормален учебен процес, обясниха днес пред журналисти зам.-кметът Рая Матева и образователни експерти.

Учениците ще бъдат насочени към средищните III ОУ „П.Р. Славейков“ и това в с. Макариополско.

„Оптимизацията на училищната мрежа е само в началото“, каза на пресконференцията Косьо Костов, директор Дирекция „Хуманитарни дейности“. По думите му в училището в с. Руец напр. за последните 3 години децата от 100 са намалели на 38. Общо 23 души педагогически и непедадогически персонал ще трябва да си търсят нова работа. Част от тях са в пенсионна възраст.

Крайната дума по двете предложения имат общинските съветници, които ще дебатират и преценят дали двете училища трябва да бъдат закрити на извънредна сесия на 22 май т.г..

На 1 август 2016 г. приетият преди по-малко от година Закон за предучилищното и училищното образование влезе в сила. С него се промени срока, в който учениците получават своето основно образование – от 4 години той беше намален на 3. Така според новия закон право на основно образование има всеки, завършил 7 клас, а не както преди – 8 клас.

С влизането в сила на закона след края на учебната 2016/2017 г. ще се дипломират не един, а два випуска ученици – седмокласници и осмокласници едновременно. Това внезапно изправя селски, а и малки градски училища, на ръба на оцеляването.

Прочетена 2595 пъти

facebook coment