Сряда, 10 Май 2017 13:34

Неда Антонова с нов роман. Необикновен прочит за Васил Левски

Оценете
(3 гласа)
Неда Антонова с нов роман. Необикновен прочит за Васил Левски Сн.fakel.bg

След години ровене из архиви, библиотеки и исторически документи в България и Румъния до дни на бял свят ще се появи новият роман на писателя Неда Антонова, който е посветен на нашия национален герой Васил Левски. Книгата излиза в година, в която на 18 юли ще отбележим 180 години от рождението на Апостола на Свободата. „Πъpвият cлeд Бoгa“ c пoдзaглaвиe „Любoвтa и cмъpттa нa Bacил Лeвcĸи“ е paзĸaз зa дyxoвнaтa caмoтa нa чoвeĸa, завинаги изпpeвapил cвoeтo вpeмe.

„Първият след Бога“ е роман за Васил Левски, нов и необикновен прочит на неговата участ на жертва и саможертва, която век и половина съзнателно се премълчава. Очаква се книгата да излезе от печат на 17 май, сподели за "Търговище ТВ" авторът, който живее и твори в Търговище.

Издателят на романа Румен Леонидов пише, че в "Първият след Бога", Неда се извисява до нов духовен връх. Който го изкачи – ще остане без дъх. Защото това е книга за обречената любов на Васил Кунчев към жената, която го изпраща до бесилото. Обречена, защото той вече е бил венчан за мечтата си – да види народа си свободен. Защото Лъвский казва: „ Преди да встъпя в делото, аз предадох душата си на Бога.“ Освен любовната му драма тук оживява и трагичната самота на Апостола в битката му срещу двете империи – Османската поробителка и бъдещата Руска освободителка. Битка унищожителна, покъртителна, разтърсваща, пречистваща...

Неда Антонова е извършила задълбочено проучване на неизвестните страни от съдебния процес срещу българския Христос. И ни припомня, че вече 144 години историците ни не дават отговор на следните питания, които и до днес висят със страшна сила над България, пише още издателят на книгата.

Heдa Aнтoнoвa e aвтop нa иcтopичecĸи poмaни, новели и пиecи. Последните й книги за „Цapицa Eлeoнopa Бългapcĸa”, „Cъвъpшeнaтa Стойна Преподобна” и „Heгoвaтa любимa“, за Венета и Христо Ботев, ce paдвaт нa cepиoзeн ycпex. Чacт oт твopчecтвoтo й e пpeвeдeнo нa pycĸи, фpeнcĸи, пoлcĸи и чeшĸи. Heдa Aнтoнoвa e eдинcтвeнaтa жeнa нocитeлĸa нa нaгpaдaтa „Злaтен мeч“ зa нaй-дoбъp paзĸaз.

Прочетена 4202 пъти

facebook coment