Неделя, 07 Май 2017 19:30

Мащабният ремонт на I ОУ “Христо Ботев“ започва скоро. Училищни автобуси ще извозват децата в новото училище

Оценете
(2 гласа)

Строителните работи по основния ремонт и внедряване на мерки за енергийна ефективност на I ОУ “Христо Ботев“ в Търговище се предвижда да започнат в края на юни т. г. и да приключат до 15.07.2018 г. Едва тогава ще започне обзавеждането и оборудване на сградата. Въвеждането ù в експлоатация е планирано през септември 2018 г., съобщават от ръководството на училището на официалния си уеб сайт. Новата визия училището ще придобие чрез инвестиции за над 3 млн. лв. по проект за обновяване на общинската образователна инфраструктура.

Заради мащабния ремонт през учебната 2017/2018 година учениците от I ОУ “Христо Ботев“ ще се обучават в сградата на III ОУ “П. Р. Славейков“. Вече са определени етажите, на които ще се обучават децата от двете училища: III ОУ “П. Р. Славейков“ – на втори етаж, I ОУ “Христо Ботев“ – на трети и четвърти етаж, в рамките на две учебни смени. Първокласниците ще учат само в една смяна – сутрин, на първия етаж.

Учениците ще влизат и през два входа. Столовото хранене ще се организира на смени от 12.00 ч. до 13.30 ч. Осигурени са автобуси, които да превозват ученици от I ОУ “Христо Ботев“ до района на III ОУ “П. Р. Славейков“. Те ще тръгват от следните начални спирки: ул. “Паисий“, паркинга на „Сити център“ и този на болницата. Обещават и засилено полицейско присъствие в района на III ОУ “П. Р. Славейков“ за сигурността на всички ученици и учители. От ръководствата на двете учебни заведения уверяват, че ще се положат максимални усилия, за да осигурят спокоен и качествен учебен процес на децата.

Основният ремонт включва замяна на подовата конструкция на първи етаж с нова стоманобетонова плоча, осигуряване на достъпна среда за хора с увреждания, като ще се изградят рампи за придвижване на инвалиди, както и асансьорна уредба. По фасадата ще се положи топлоизолация. Предвижда се подмяна на осветителни тела и внедряване на енергоспестяващо осветление, видеонаблюдение, сигнално-охранителна инсталация, комуникационна интернет и телефонна инсталация, както и училищна радиоуредба.Външните стълби на училищната сграда и изходът на Кукления театър са компрометирани и с неподходяща настилка, затова също ще се ремонтират, а театъра също ще има ново стълбище с рампа за достъп на хора с увреждания.

Учители и ученици ще се радвата и на нови санитарните възли, които в момента са недостатъчно. Поради тази причина по всички етажи са проектирани тоалетни. Върху южния скат на покрива ще се монтират шест слънчеви колектори, които ще захранват бойлер, от който ще се осигурява топла вода за мивките в санитарните възли. След ремонта училището ще има актова зала и обновен физкултурен салон.

Прочетена 5587 пъти

facebook coment