Петък, 19 Февруари 2016 12:38

Търговище ще има паметник на Васил Левски

Оценете
(0 гласа)
Барелеф на Левски Барелеф на Левски

 Родолюбци от Търговище са на път да завършат докрай отколешната мечта на мнозина - Апостола на Свободата да има паметник в града. Така ще изпълним заветните думи на националния ни герой "Дела трябват, а не думи"!. На възпоменателното честване по повод 143 години от гибелта на Апостола председателят на Общински комитет „Васил Левски” Веселин Николов съобщи за "Търговище ТВ", че е нужно да се издаде строителна виза за паметника, чието място е определено на пл. "Независимост". Нужно е обаче да се намерят и още средства за построяването му. По старите план-сметки паметникът е възлизал на 80 000 лв.

Както "Търговище ТВ" писа през април 2008 г. беше обявявен национален конкурс между българските скулптори и архитекти за проектиране на фигурална композиция на Васил Левски в Търговище. Стига се до готови идейни проекти, но паметник не беше издигнат.
Иначе днес неимоверно много хора в Търговище почетоха паметта на Апостола. Венци и цветя на признателност поднесоха кметът на Община Търговище д-р Дарин Димитров, областният управител Светлин Бонев, общински съветници, представители на училища, културни институции, политически партии, граждани, много деца. Ученици от ПГИИ "Джон Атанасов" представиха литературната композиция "Памет за Апостола". Вижте атмосфера от възпоменателното честване пред барелефа на Васил Левски в Търговище.

На днешния ден ни застигна още една добра новина, че следващата книга на нашата съгражданка писателят и журналист Неда Антонова ще бъде посветена на Васил Левски. Вече почти е приключила изследователската и проучвателна дейност на Неда, събирането на архив и документи. Очакваме с интерес поредният й исторически роман да види бял свят, след трилогията "Възкресените" .

Васил Иванов Кунчев е идеолог и най-виден организатор на българското националноосвободително движение. Роденият в Карлово на 6 юли 1837 година български герой се подстригва за монах през 1858 година и приема името Игнатий. Скоро младият карловец е запленен от призивите на Георги Стойков Раковски за национално освобождение и за премахване на османския ярем. Следвайки тези призиви, се озовава в Белград, където през 1862 година се включва в Първата българска легия. Там получава прозвището „Левски”, заради лъвския си скок по време на ученията. През 1867 година участва като знаменосец в четата на Панайот Хитов, а малко по-късно се присъединява и към Втората българска легия. Скоро Левски осъзнава, че свободата може да бъде постигната само чрез старателна подготовка на силите вътре в Българско и чрез единодействието на целия български народ. Емиграцията, съседните християнски държави и Великите сили могат да помогнат, но не трябва да се разчита на тях, а само и единствено на собствените сили и възможности. В изпълнение на това свое гениално прозрение чрез поредица от обиколки из българските земи Васил Левски създава Вътрешната революционна организация, която става образец за организационно изграждане и конспиративност. Поради намеса на емигрантските дейци и заради неразумните действия на Димитър Общи османските власти научават за ВРО и се залавят с издирването на Апостола. Така се стига до залавянето, съдебния процес и смъртната присъда. Васил Левски е обесен в покрайнините на София на 6 февруари 1873 година. След смъртта си Апостолът на Свободата се превръща в национален герой и вдъхновява поколения българи с любовта си към народ и Родина.

Прочетена 3213 пъти

facebook coment