Вторник, 06 Декември 2016 10:29

Образователен театър в борбата с онкоболест направиха в Търговище(видео)

Оценете
(1 глас)

За първи път в Търговище направиха здравно-образователен театър, за да разкажат на младите момичета за онкологичните заболявания. Постановката „Само за момичета“, която наскоро имаше своята премиера, е в отговор на тревожната тенденция за увеличение на рака на маточната шийка, за чиято профилактика у нас има безплатна ваксина за момичетата на 12 и 13–годишна възраст.

С непринуден сюжет, тийнейджърски език, популярни музикални парчета и мултимедия авторският спектакъл на Моника Угренова от Кукления театър в Търговище провокира обществената информираност и съпричастност към раковите болести. В рамките на 20-на минути на сцената се разиграва среща между две приятелки, а публиката научава как чрез ваксина да се защити от рак на маточната шийка.

д-р Росица Димитрова, регионален координатор на Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка:

Децата да възприемат нещо, което е направено със средствата на театъра, на един достъпен език

-     Решихте да избягате от скучните лекции?

-     Да, решихме.

"

След премиерата публиката, която беше само от 12 и 13–годишни момичета, които се ваксинират безплатно по Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка имаха възможност да задават въпроси. От реакциите им стана ясна потребността от по-добра осведоменост и разсейване на митове.

д-р Росица Димитрова:

Понеже това ми е професия, аз съм патолог и всеки ден поставям тези диагнози, затова съм съпричастна с тази кауза. Има и все повече се увеличават както рака на маточната шийка, така и предраковите състояния. В България всеки ден се разболяват три жени от рак на маточната шийка, а една жена умира.

Предстои здравно-образователният театър „Само за момичета“ да се види от ученички и от други училища в Търговище. Готови са да го представят пред училища и обществени организации и в други градове.

Прочетена 2177 пъти

facebook coment