Сряда, 21 Септември 2016 12:17

Забранено е да се събират допълнително пари от родителите в детските градини в Търговище

Оценете
(2 гласа)

Забранено е събирането на пари за закупуване на консумативи и материали в детските градини в община Търговище. Това е разписано в заповед на кмета д-р Дарин Димитров от 2 август т.г., с която се прекратява порочната практика за набиране на средства от родителите по всевъзможни поводи.

Всяко събиране на финансови средства в детските заведения, извън регламентираните такси в Наредбата за администрирането на местните такси и цени на услугите, ще се счита за неправомерно, гласи заповедта. В нея изрично е посочено, че следва да бъде поставена на видно място в детските градини, за да бъдат информирани и родителите. Поводът да се напомни за кметската разпоредба стана постъпилите сигнали тази седмица от недоволни майки и бунт в социалните мрежи, че още на първите родителски срещи в забавачките са искани от родителите между 20 и 40 лв. за закупуване на учебни помагала и канцеларски материали.

Детските градини в община Търговище отново станаха платени от началото на август тази година. Въведе се дневна такса от 2 лева за посещение, като един от аргументите беше да се стопира нерегламентираното събирането на пари. Освен за храна, половината от сумата е предназначена за материали и консумативи, обявиха от кметството при разглеждане на предложението за връщане на таксите. От там приканват родителите да подават сигнали при всяко нарушаване на кметската разпоредба.

Прочетена 3412 пъти

facebook coment