Вторник, 20 Септември 2016 13:21

Уникална мобилна площадка по безопасност изградиха в Търговище (видео)

Оценете
(1 глас)

Първата по рода си в страната мобилна площадка за безопасност с умалени копия на истински светофари и пътни знаци е изградена в Търговище. Тя е разположена в задния двор на детска градина „Осми март“ в Търговище и ще бъде официално открита утре, от 17 ч. по повод Европейската седмица на мобилността.

5 години са минали от възникването на идеята до реализацията, разказа директорът на градината г-жа Ивелина Атанасова. Тя обясни, че иска по един емоционален и забавен начин децата да научат пътните знаци, да обогатят знанията си за опасни и безопасни зони, за кръстовищата и пр.

Инвестицията е непосилна за бюджета на учебното заведение, затова финансова подкрепа са оказала много родители и благодетели. Над 1 дка е асфалтиран от голяма фирма за пътно строителство, а в разработката на техническите съоръжения е участвал екип от инженери.

„Виждаме какво става по нашите пътища всеки ден и ако не започнем да обучаваме от най-ранна възраст децата на безопасност – това е загубено време“, сподели инж. Сава Савов от Търговище, който е доброволец в начинанието.

Мобилната площадка има изградени четири модула със светофарни уредби, които се управляват по цифров път, велоалеи и пешеходни пътеки. Така едновременно по кръстовищата се движат пешеходци, колоездачи и малки шофьори. Всичко е истинско, а не бутафорно и пресъздава реална градска среда. 

Прочетена 4247 пъти

facebook coment