Четвъртък, 28 Юли 2016 10:47

Върнаха месечните такси за детска градина в Търговище

Оценете
(1 глас)

Детските градини в Търговище отново стават платени от 1 август, реши на днешното си заседание местния парламент. Въпреки големия обществен натиск и отхвърляне на постоянните комисии на предложението на общинската управа, то беше прието. Месечна такса от 2 лв. на присъствен ден ще плащат родители на 3 и 4-годишни деца в града и от 1 лев – за селата, а за подготвителните групи доплащането за присъствен ден е 1,55 лв., тъй като държвата субсидира образованието на 5-6 годишните деца с 0,45 лв. Родителите на близнаци и тризнаци ще заплащат само една такса.

«ЗА» връщането на таксите гласуваха 23 съветника от 30 присъстващи, 6-ма бяха против, а 1 се въздържа.

Бившият градоначалник на Търговище д-р Красимир Мирев, в чийто мандат детските градини станаха безплатни, се обяви против връщане на таксите. Зад него застана цялата група на БСП.

«Тежестта отново ще се поеме от работещите родители, които носят на плещите си общинския и държавен бюджет», каза Мирев.

От общината обещават с връщането на месечните такси да се прекрати практиката за събиране на допълнителни средства от родителите за санитарни материали и подобряване на материалната база, както и да се повиши качеството на храната.

Прочетена 2523 пъти

facebook coment