Сряда, 11 Март 2020 14:04

Над 2400 неизвинени отсъствия на ученици в професионална гимназия в Търговище

Оценете
(1 глас)

Професионалната гимназия по туризъм и хранително-вкусови технологии „Алеко Константинов“ в Търговище е рекордьор по липсващи от час възпитаници. 30 ученици там са натрупали общо 2434 неизвинени отсъствия през първия срок на тази учебна година, съобщиха от пресцентъра на общинската управа. От там уточняват, че липсва уважителна причина за техните отсъствия.

На част от родителите са съставени актовете, на база подадени от директора на училището докладни за допуснатия брой отсъствия. Освен гимназията по туризъм, такава информация са подали още 11 училища в общината. Това са: II ОУ „Н. Й. Вапцаров“, III ОУ „П. Р. Славейков“, IV ОУ „Иван Вазов“, Спортно училище „Никола Симов“, Професионалната гимназия по земеделие, както и училищата в селата Голямо Ново, Драгановец, Дралфа, Лиляк, Макариополско и Подгорица.

Общо 26 акта на стойност 50 лв. са съставени от Община Търговище на родители, чиито деца не са посещавали редовно училище през първия срок. Те са съставени за допуснати над 40 неизвинени отсъствия.

Други 42 семейства също подлежат на санкция, но нямат връчени актове. Причината е, че не са открити на адреса си. Най-често се касае за хора с регистрация в малките населени места в общината. Част от тях са заминали в чужбина, а децата им живеят с друг родственик, който не е техен законен настойник и няма как да бъде санкциониран.

За миналата учебна година са съставени общо 50 акта на родители, чиито деца не са посещавали редовно училище.

Прочетена 3507 пъти

facebook coment