Четвъртък, 13 Февруари 2020 12:17

Повишен интерес към дуалното обучение в Търговищко

Оценете
(2 гласа)
Повишен интерес към дуалното обучение в Търговищко Сн. Областна администрация - Търговище

През следващата учебна година в четири училища от областта ще се осъществява дуалното образование, т.е. практическо обучение в реална работна среда.

В три професионални гимназии залагат на 5 нови професии - помощник-възпитател в отглеждането и възпитанието на деца; металообработващи машини – дуална паралелка; графичен дизайн; механизация на селското стопанство – дуална паралелка; спедиция транспортна и складова логистика. Това стана ясно след заседание на Постоянната комисия по заетост към Областния съвет за регионално развитие , която обсъди и прие предложението на Регионалното управление на образованието за държавния план-прием за предстоящата учебна 2020/2021 година.

Образователният анализ сочи, че расте интереса към професионалните гимназии, като той е най-голям към хранителните технологии и икономическите специалности. Запазва се тенденцията за засилен интерес на кандидат-гимназистите към общообразователните училища поради високите резултати от държавните зрелостни изпити и успешното реализиране във висшите училища в страната и чужбина. Наблюдава се обаче спад на седмокласниците в областта през последните 10 години – общо 908 ученици. За сравнение, през 2010 година те са били 1111.

Държавният план-прием определя броя на местата за ученици в VІІІ клас след завършено основно образование в паралелките за професионална и профилирана подготовка в училищата на територията на областта.

Прочетена 759 пъти

facebook coment