Печат на тази страница
Четвъртък, 05 Декември 2019 12:56

Опасна детска градина. Преместват 100 деца

Оценете
(2 гласа)

Малко над 100 деца от детска градина №5 „Червената шапчица” в Търговище ще бъдат принудително изведени от сградата, тъй като по нея са установени конструктивни изменения. Поради неотложен ремонт те ще бъдат преместени да учат в други три градини. Това съобщи кметът Дарин Димитров на пресконференция днес.

„Заключението на експертите е, че сградата, която е строена през 1965 г., е над пределната експлоатационна възраст. По стените, в основите и подовете има дълбоки пукнатини, вследствие на влагата и високите подпочвени води на терена“, обясни Димитров. Той допълни, че са извършени са обследвания, за да се установи състоянието на конструкцията и предстои обновяването й по програма на Посолството на САЩ.

До момента там са правени само козметични ремонти, отвеждани са подпочвената води. Няколко са възможните варианти за спасяване на сградата, стана ясно на пресконференцията. Сред тях са укрепването й или събаряне и построяването на нова. Обмисля се и закупуването на т.нар. "типов проект" за обновяване на заведението. Това значително ще скъси времето до реалното започване на ремонтните дейности

На предстоящата сесия на Общинския съвет ще бъде внесена докладна за актуализация на капиталовата програма, с цел осигуряване на средства за изготвяне на инвестиционен проект. Той ще даде яснота за необходимото финансиране и кой вариант на действие е най-удачен.

Родителите на децата от 4-те групи са запознати с проблема. „Преместването ще създаде неудобство за родителите, но разчитаме на тяхното разбиране, защото здравето на децата стои на първо място“, заяви д-р Димитров.

Вече е създадена необходимата организация по преместването и осигуряване на храненето, транспорта и медицинското обслужване на децата. По една група ще бъде разпределена в градините „Пчелица“ и „Снежанка“, а две - в детска градина „Приказка“.

Прочетена 2131 пъти