Печат на тази страница
Петък, 23 Август 2019 13:29

Дофинансират 2 маломерни паралелки училището в Драгановец

Оценете
(1 глас)

Община Търговище да дофинансира с 5800 лв. две паралелки с по-малко от 10 ученици в училището в село Драгановец. Това предлага в докладна записка до Общинския съвет зам.-кметът Рая Матева. Целта е да се осигури задължителното обучение на учениците до 16-годишна възраст през предстоящата учебна година, съобщават от пресцентъра на местната управа.

Предложението е на база мотивирано искане от директора на училището. В него е посочено, че поради недостиг на деца е необходимо да се сформират една слята паралелка от ІII и ІV клас, състояща се от 7 ученици и една паралелка с 9 ученици от VІІ клас. Общият прогнозен брой на учениците в учебното заведение за предстоящата учебна година пък е 40.

Съгласно държавния норматив, минималният брой за сформиране на паралелка в начален етап (I-IV клас) е 16 ученици, а в прогимназиален (V-VII клас) е 18. Класове с по-малко от 10 ученици пък могат да се сформират само при осигуряването на допълнителни средства за обезпечаване на учебния процес.

През предходната 2018 г. Община Търговище също дофинансира две от паралелките в Драгановец, тъй като в тях бяха записани по-малко от 10 деца.

Ако общинските съветници одобрят предложението, средствата за дофинансиране ще бъдат осигурени от общинския бюджет за 2019 г. Докладната ще бъде разгледана на предстоящото на 29 август заседание на Общинския съвет.

Прочетена 1107 пъти