Сряда, 26 Юни 2019 07:11

Алкоочила показват света на пияния шофьор

Оценете
(2 гласа)

Съвместна инициатива организират Общинският съвет по наркотични вещества (ОбСНВ) и младежката формация на Български червен кръст (БМЧК) – Търговище на 26 юни, Международен ден за борба с наркоманиите. От 16.00 часа, на площад „Стоян Мавродиев“, доброволците от ОбСНВ и БМЧК организират игри, на теми, свързани с наркотиците и рисковото поведение.

Предвидена е и демонстрация с алкоочила, които възпроизвеждат ситуация след употреба на алкохол. Как се чувства пияницата зад волана с минимуми 1,2 промила - това могат да разберат всички, сложили алкоочила  в Търговище. Те показват света на шофьора след солидна почерпка.

Ще бъдат раздавани и информационни материали за превенция на употребата на наркотични вещества. 

Данни от национално изследване за физическата активност в България показват, че 80 % от хората на възраст 25-64 г. са с ниска физическа активност. Нараства делът на учащите с ниво на физическа активност под препоръчителното за тази възраст.

Препоръчваната от Световната здравна организация физическа активност за учениците е минимум 60 минути на ден. Направено проучване в страната ни обаче показва, че с такава активност са само 24 % от анкетираните деца, а 35 % от учениците са физически активни по-малко от два дни в седмицата. Като сериозен фактор за обездвижването се посочва времето, прекарано пред екрана на телевизора, компютъра, таблета или мобилния телефон.

Препоръчителната физическа активност според СЗО за възрастни е 150 минути седмично с умерена натовареност.

 

Прочетена 994 пъти

facebook coment