Петък, 10 Май 2019 11:43

Аудио книга за незрящи записаха деца от Първа гимназия

Оценете
(2 гласа)
Аудио книга за незрящи записаха деца от Първа гимназия Сн. Анета Милева

Шестокласници от Първо СУ ”Св.Седмочисленици” в Търговище записаха аудио книга по „Пет приказки“ на Валери Петров. Така те станаха часто националната доброволческа инициатива „Подари ми история“ и помогнаха на деца със зрителни увреждания да имат досег до озвучени произведения.

„Това е поредната ни инициатива, която стимулира четенето на художествени произведения. Децата се учат да импровизират и да се изразяват по-лесно пред аудитория. И не на последно място - да бъдат толерантни към различието на другите, да се учат на взаимопомощ и приятелство“, съобщават от ръководството на училището.

Проектът е подкрепен от Радио Търговище, което предостави безвъзмездно звукозаписното си студио на децата и помогна за техническата обработка на аудио книгата.

аудиокнига2

Аудио книгата ще бъде предоставена на Съюза на слепите, на библиотеки, читалища и други организации, занимаващи се с обучителни дейности на деца с увреждания.

Инициаторът на кампанията Александър Велков вече изказа благодарност към търговищкото уличище за приноса към "Подари ми история!". „Благодаря Ви за добрата организация, за идеята и за проявеното внимание към незрящите читатели. За нас е чест, че вашето училище се присъедини към кампанията. Поздравете децата от наше име за съпричастността и прекрасната работа, която са свършили", пише той до техния преподавател по български език и литература Анета Милева.

„Подари ми история” е доброволческа инициатива за събиране на записи на художествени произведения, които да бъдат достъпни за хора с увредено зрение. По този начин те могат да се докоснат до различни творби, без да използват програми за автоматично четене на текстове. Вече са събрани над 500 записа, които ще могат да се слушат през специално създаден сайт.

Прочетена 1657 пъти

facebook coment