Четвъртък, 02 Май 2019 13:42

Започна записването за първи клас

Оценете
(1 глас)

От днес, 2 май, започва подаването на заявления за прием на ученици в първи клас. Съгласно действащата Система за прием на ученици в първи клас, заявленията се подават на хартиен носител или на електронната поща на избраното училище в срок до 29 май, включително.

За всяко от учебните заведения е определен прилежащ район. Основен критерий при класирането на децата е близостта на училището до настоящия или постоянния им адрес. Ако адресите са различни, при класирането се взема по-благоприятният от тях.

Родителите могат да подават документи за прием на децата си в до 3 училища, включително в тези, извън района на най-близкото до тях. В тези случаи обаче децата ще заемат свободните места, останали след класиране на децата, живеещи в прилежащия район на съответното заведение. Подробна информация, свързана с кандидатстването, може да се получи на място в училищата или в сайта на Община Търговище.

За предстоящата 2019/2020 учебна година училищата в град Търговище са заявили 18 паралелки за прием в първи клас. Броят им е достатъчен, за да бъдат обхванати всички деца, навършващи 7-годишна възраст през 2019 г. През настоящата учебна година общият брой на първокласниците в общината е 470. По данни на детските градини броят на децата, които трябва да постъпят в първи клас през 2019 г. е 369 в града и 100 в селата.

Резултатите от първото класиране ще бъдат обявени на 31 май на информационните табла и в интернет страниците на училищата. Записването ще се извърши в срок от 1 до 6 юни на място в учебните заведения. По-късно през юни ще бъдат обявени останалите свободни места за второ и трето класиране.

Заявлението за кандидатстване, както и карта на прилежащите към училищата райони са публикувани в уебсайта на Община Търговище: https://www.targovishte.bg/index.php?nav=75

Прочетена 1770 пъти

facebook coment