Сряда, 17 Април 2019 12:29

Кино урок по Йовков трогна ученици от Първа гимназия

Оценете
(1 глас)

Увлекателен кино урок по разказа "Серафим" на Йордан Йовков, който се изучава в часовете по литература в 6 клас проведоха ученици от Първо СУ „Св.Седмочисленици“ в Търговище.

Всичко най-важно за разказа, сюжета му и водещите теми. Каква е постъпката на героя Серафим към бедната Павлина?, научиха учениците чрез прожекцията. Светът на Йовков оживява в късометражния филм на Ваня Донева, която предостави ексклузивни права за излъчването му в часовете на литература в училището.

Сценарият е по едноименния разказ “Серафим” на големият наш писател хуманист Йордан Йовков, който казва: ”Винаги съм склонен да вярвам на хората, да виждам и да търся у тях преди всичко доброто.” Лентата е дипломна работа на Ваня Донева като студентка в специалност „Кино и телевизионна режисура“ на Нов бълграски университет. В ролята на Серафим е Ивайло Христов, участват още Васил Банов и Полин Лалова.

Филмът “Серафим” разказва за хуманизма на човека. Той припомня, че нашата душа е блага, скромна и милостива. Бездомникът Серафим десет години събира пари, за да си купи ново палто, но съвестта му го издига над материалния свят и се отдава на естествената нравственост и законите на сърцето. Серафим вярва, че човек носи топлина и чистота, които ни водят по житейския ни път. Филмът “Серафим” е селектиран на Международния студентски филмов фестивал ”New Wave” 2017.

15-минутната лента въздейства много силно на шестокласниците, а емоциите преляха в дискусията след прожекцията. „Впечатляваща история!“, „Ако всички бяхме с характера и мисълта на Серафим, светът щеше да е по-хубав и човечен“, споделиха учениците.

Преподавателят по БЕЛ Анета Милева разказа, че дори на следващия ден деца са „открили“ своя Серафим в нашето битие. Докато двама от нейните ученици се разхождали след училище видяли как един мъж проявил състрадание, като дал пари на бездомна клошарка, която неспирно му благодарила за жеста.

Мисля, че с разнообразяване на уроците чрез визуални изкуства и други модерни технологии, успяваме да променим светоусещането на младите хора. А те са неизменна част за онагледяване от учебния процес в Първо СУ „Св.Седмочисленици“, коментира още Милева.

Прочетена 2392 пъти

facebook coment