Четвъртък, 04 Януари 2018 11:41

Ледена баня за двама зетьове в Алваново на Ивановден

Оценете
(2 гласа)

Двама млади зетьове ще бъдат "окъпани" на селската чешма в центъра на търговищкото село Алваново на Ивановден. Обичаят "къпане на зетьове" е стар за алвановци, но позабравен и прекъсван през години. Беше възстановен през 2013 г.

На ледена баня ще се подложат две двойки, чийто мъже са с алвановски корен. Валентин и Деница Веселинови са сключили брак през октомври м.г., а годениците Валентин и Ирена плануват сватба през юни тази година, разказаха организаторите.

Ритуалът ще започне в 10.00 ч. сутринта на Ивановден като първо ще бъдат "окъпани" булките за здраве от свекървите, но в домашни условия.

Същинското къпане на зетьовете ще стане на селската чешма, която специално за празника е била ремонтирана със съдействието на кметицата Христинка Атанасова. Местният свещеник отец Димитър ще благослови задомилите се семейства, а музиканти ще съберат на мегдана цялото село за атрактивния обичай, който се изпълнява за късмет, здраве и берекет. Задължителна е и почерпката с вино, за да се сгреят премръзналите мъже след ледената баня.

Според народното вярване Св. Йоан е покровител на кумството и побратимството. Обредното къпане за здраве на Йордановден продължава и на Ивановден. Къпането на младоженци, сключили брак през изминалата година, е стар български обичай. Смята се, че това ще донесе здраве на тях и на техните семейства.  

Прочетена 2099 пъти

facebook coment