Сряда, 30 Август 2017 15:34

Сценичен бой и каскади на премиерен спектакъл в Търговище

Оценете
(2 гласа)

Сценичен бой, каскади, пластически образи на любовта и секса, атрактивна мултимедия и музика на Дони. Тези оригинални похвати са използвани, за да се преведе на съвременен език вечният диалог между поколенията в най-новия спектакъл на Драматичния театър в Търговище „Ана от другата страна“.

Премиерата е на 5 септември, от 19.00 ч.

Неговият автор и режисьор Надя Асенова е базирала сюжета на три произведения – „Железният светилник“ на Димитър Талев, „Вампир“ на Антон Страшимиров и „Албена“ на Йордан Йовков. Спектакълът иска да ангажира младите с едно изненадващо пътешествие сред емблематични женски образи от българската драматургия и литература.

17-годишната Ана се опитва да си отговори на важни въпроси под натиска на родители, приятели, гаджета - “Коя съм аз? Какво искам? Какво да правя с живота си?. Не ми е ‘се таа, брат.!”      Ситуацията ескалира до физически сблъсък и доведена до крайност, Ана полита от покрива на нощен клуб. Един безсмислен и отчаян полет, който я отвежда… от другата страна.

След инцидента в нощен клуб, главната героиня Ана попада от другата страна, където среща три жени, принудени да преживяват отново и отново вината си. Вината на Султана спрямо Катерина; на Малама към Вела; на Албена към Куцар. Ана става неволен свидетел и участник в тези отношения, сблъсквайки се с три коренно различни мирогледа към света.

Всяка една от тези жени е извършила грях и всяка търси прошка за този грях. Ана от 21 век, успява да им прости, съпреживявайки техните колебания, твърдост, разкаяния. Ана се връща в своето време различна. Успява да си отговори на въпроса “Коя съм аз и сега накъде?”

„Провокирани от проблемите на младите хора, ние създадохме широкоспектърен спектакъл, достъпен и любопитен както за тийнейджърите, така и за техните родители. Смятаме, че атрактивността на представлението се дължи на сполучливата амалгама от съвременност, безценна българска класика и универсалност на проблематиката. Предлагаме Ви спектакъл-търсене, образователен и театрален прийом за изследване на проблемите.“, споделя авторът Надя Асенова.

Ролите са поверени на Анна Петрова, Добрина Гецова, Ивана Стоянов , Жаклин Георгиева, Лъчезар Андреев, Атанас Махнев. Консултант по сценичен бой и каскади е Камен Иванов, а мултимедията е дело на Кънчо Касабов, съобщават от Драматичния театър в Търговище.

Прочетена 1806 пъти

facebook coment